LIVE NIRVANA INTERVIEW ARCHIVE June 27, 1992 - Turku, FI

Interviewer(s)
Jarkko Jokelainen
Interviewee(s)
Krist Novoselic
Dave Grohl
Publisher Title Transcript
Jungle NIRVANA: Chris Novoselic tarinoi Yes (Suomi)

Vuodessa saattaa tapahtua ihmeellisiä asioita, ainakin Nirvanan Kurt Cobain, Chris Novoselic ja Dave Grohl voivat olla sitä mieltä. Vuodessa on Nirvanasta tullut rockin pelastaja, tulevaisuuden suunnannäyttäjä massasuosikki. Heidän lausuntonsa ja sanoituksensa ovat nousseet elämää suuremmiksi viisauksiksi... kuinka moni olisi vuosi sitten paskaakaan välittänyt siitä mitä joidenkin Kurtin, Chrisin ja Daven päässä pyörii?

Vähänpä tiesin viime syksynä, kun luulin Nirvanan pian tippuvan Jenkkilistalta, jonne se oli noussut hämmentävän tasaisesti. Nevermind on vieläkin listoilla! Se kaikki tuntui niin epätodelliselta – vielä eilen bändin levyjä olivat kantaneet koteihinsa vain perehtyneimmät friikit, mutta yhtäkkiä Smells Like Teen Spirit tuntui soivan jokapuolella ja koko ajan. Miksi Nirvana? Mikseivät Hüsker Dü, Dinosaur Jr, Green River, Soundgarden, Sonic Youth tai Fluid pystyneet siihen?

Maailman maine ja suosio taitavat sittenkin olla enemmän kiinni markkinavoimista ja hyvästä tuurista kuin musiikista. Tällä kertaa kaikki kolme tekijää sattuivat yksiin.

Myrskyn jälkeen seuraa tyven, oletettavasti. Chris Novoselic istuu Nirvanan Ruisrock-keikan jälkeen backstagella, ja epäilee seuraavan Nirvana-levyn suosiota. Mies lupaa, että seuraavalta levyltä löytyy rankempaa vääntöä ja vähemmän kompromisseja eikä ole varma, mitä suuri yleisö tulee siitä pitämään. Ja tottavie en ole minäkään! Periaatteessa pitäisi seurauksena olla suuren yleisön hylkimisreaktio. Mutta toisaalta, ehkäpä tämä on sattumalta juuri oikeia markkinointigimmick, ja bändi pitää pintansa! Minä en koskaan uskonut Nevermindinkaan massasuosioon, joten olen takuulla väärä mies ennustamaan seuraavan levyn suosiota. Antaa siis Chrisin puhua.

- En oikein jaksa uskoa, että suosiomme pysyisi tällaisena pitkään. Nevermind oli iso kaupallinen läpimurto, mutta minulla ei ole aavistustakaan kuinka seuraavan käy. Toisaalta minusta se ei ole tärkeää kuinka hyvin levymme myyvät – se on tärkeää, että voin olla tyytyväinen musiikkiimme.

Myös Chris on hyvin tietoinen siitä, että Nirvana ei ol mikään tavallinen listanousija.

- Me emme ole mikään suuren yleisön bändi. Satumme olemaan älyttömän suosittuja juuri nyt, mutta tilanne voi muuttua piankin. On hyvin todennäköistä, että Nirvana tulee vielä jonain päivänä kiertämään pienissä klubeissa – esimerkiksi Cheap Trick on nykyään siinä asemassa.

TIE VAPAUTEEN

Nirvana on jo suunnitellut uutta albumiaan, ja levyn kappaleet alkavat olla kasassa demonauhoilla. Lopulliseen muotoonsa yhtye aikoo vääntää levynsä hyvinkin pian eli äänitykset alkavat mahdollisesti jo loppukesästä.

- edellisestä levystähän on jo vuosi, odotan innolla studioon menoa.​

Uuden albumin demoja kuulleet ovat suuresta maailmasta viestittäneet, että luvassa on sekoitus yhtyeen ensimmäisen levyn, Bleachin, rankempaa vääntöä ja Nevermindin melodisuutta. Oman lisärosoisuutensa levylle antanee se, että Nirvana aikoo käyttää äänityksissä ainakin osaksi kasiraitatekniikkaa. Chris myöntää, että Nevermindia tehdessä he eivät voineet tehdä tällaisia ratkaisuja, vaan heidän oli huomioitava myös muut tekijät. Nyt tilanne on toinen.

- Nevermind oli ensimmäinen levymme isolle levy-yhtiölle, joten meidän täytyi vähän ajatella, mitä yhtiö mahtaa siitä pitää. Nyt kun levy on myynyt hyvin, voimme tehdä asiat täysin oman päämme mukaan. Nevermind oli tavallaan passimme täyteen vapauteen.

- Suuren yleisön on helppo pitää Nevermindista, mutta seuraavasta levystä ei tule yhtä niin helppoa. Siitä ei tule siistiä ja hiottua, mutta se tulee joka tapauksessa olemaan hyvä levy. Me aijomme julkaista sen vasta sitten kun olemme siihen tyytyväisiä. Todelliset fanimme tulevat varmasti pitämään siitä, mutta en ole yhtään niin varma niistä nuorista, jotka ovat ostaneet levymme vain siksi, että videomme pyörii MTV:ssä ja olemme kova juttu juuri nyt. Uskon kuitenkin, että suuri osa faneistamme on todellisia faneja. Minä todella arvostan heitä.​

Vaikka Nirvanan massasuosio nyt hiipuisi, tulee bändillä varmasti aina olemaan vakaa kannattajakuntansa. Chris ei kuitenkaan ala ennustamaan bändin tulevaisuutta sen pidemmälle.

- Minusta tuntuu, että viiden vuoden päästä emme ole enää edes kasassa. Tai en minä tiedä mitä tulemme tekemään silloin, en edes sitä, mitä teemme kahden kuukauden päästä.​

LIEVEILMIÖITÄ

Nirvanan *********** monia yhtyeen heng****** maineeseen. Koko prosess***** musiikkimaailmaa ja ****** mielenkiintosia *********** ****** *'****

Ilmiöllä on myös lievepuolensa kuten lähes kaikella rockbisneksessä yleensäkin. Yhtyeen kotikaupungista Seattlesta on tullut mekka (kaverilta tuli just kortti Seattlesta; ei ole kuulemma kummoinen paikka, kehuu San Fransiscoa paremmaksi, toim.) ja monet yrittävät keinoja kaihtamatta napsaista palan trendistä. Hämmentävin esimerkki lienee losilainen Love Buzz -orkesteri (Love Buzz on vanha Shockin Blue -biisi, jonka Nirvana versioi ensimmäiselle singlelleen), joka on julkaissut Grunge -nimisen albumin...

Kurt on lehtien sivuilla antanut kovasti satikutia moisille opportunisteille, ja osansa on saanut muiden muassa Pearl Jam. Chris ei ole yhtä kärkäs asian suhteen, hän ei halua puhua Nirvanan suosion hyödyntämisestä.

- No, en minä noinkaan sanoisi. Olisi aika ilkeää alkaa puhua muista bändeistä sellaista. Minun mielestäni emme ole mitenkään uraauurtava bändi, miellä vain sattui olemaan hyvä tuuri, olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mudhoneyn Tadin ja Soundgardenin tapaiset bändit ovat tehneet hommia ihan yhtä kauan kuin mekin. ​ Nirvana on selkeästi myös auttanut omia suosikkibändejään. Meille suomalaisille löytyy läheisin esimerkki Ruisrockista, jonne Nirvana järjesti Teenage Fan Clubin ja Violent Femmesin.

- Meistä ne ovat loistavia yhtyeitä ja niissä soittaa hienoja tyyppejä. Siitä ei ole kauaakaan kun soitimme itse Violent Femmesin lämmittelijänä yhtyeen Australiankiertueella.​

RAHAA RAHAA RAHAA

Kaiken kohun ja kaaoksen keskellä on Nirvanan jättisuosio varmasti tuonut myös rahaa – ainakin jonkun pussiin, Chris ei tunnu kovin varmasti teitävän kenen.

- Minulla ei ole pienintäkään aavistusta siitä, kuinka paljon näissä kuvioissa on liikkunut rahaa kuluneen vuoden aikana. Sitä tulee paljon, mutta sitä näyttää myös menevän, kaiken maailman managerit ja lakimiehet vetävät välistä osuutensa. On kallista olla tien päällä. Mutta ei se minua häiritse, minulle on todellakin aivan sama kuinka paljon tienaamme tällä hetkellä. ​ Jotain on myös basistijättimme taskunpohjalle kertynyt, sillä mies osti aiemmin tänä vuonna Seattlesta oman talon.

- Se on aika vaatimaton, tavallinen englantilaistyylinen talo, jokaon rakennettu vuonna 1922. Elämme kaikki melko vaatimattomasti, kenelläkään ei ole mitään ylellisiä vaatimuksia. ​ Yhtyeen kaikki jäsenet pitävät edelleen tukikohtaansa Seattlessa, vaikka Kurt onkin viime aikoina asustellut Courtney Loven (huomasitteko, rouva seisoi miltei koko Ruisrock-keikan lavan reunassa viiden metrin päässä Kurtista...) kanssa Los Anglesissä. Kaksimetrinen Novoselic on varmasti kerännyt seattlelaisten katseita aiemminkin, nyt luultavasti kaksin verroin enemmin.

- Kyllähän ihmiset kääntyvät Seattlessa tuijottamaan, kun käyn kaupungilla. Taidamme olla jonkinlaisia kotikaupungin sankareita, jopa Washingtonin osavaltion kuvernööri mainitsi meidät puheessaan, jonka hän piti Seattlessa.​

VÄSYNYT COBAIN, PIRTEÄ NOVOSELIC

Nirvanan Turussa nähneet 22 000 suomalaista huomasivat varmaan itsekin, että bändi oli väsyneessä vedossa, mutta hoiti hommansa rutiinilla kotiin. Lähinnä väsymys välittyi Cobainin otteista, mies vain jurotti mikin ääressä ja yritti pysyä tolpillaan. Cobainia on huhujen mukaan rassannut stressistä johtuva vatsakipu, ja pari päivää Ruisrockin jälkeen joutui mies visiteeraamaan sairaalassa. Kurt ei siis ollut parhaassa mahdollisessa kunnossa, mutta Grohl takoi kannuja kuin aikamies ja Novoselic hyppi ja ilveili iloisena pitkin lavaa. Novoselicin tunnelmat olivat korkealla myös keikan jälkeen.

- Se on hienoa, ihmisillä näytti olvena hauskaa ja lavalle lenteli kaikenlaista roinaa: kenkiä, kameroita, kitaroita. Tällaista se on kaikkialla, ihmiset sekoilevat ja pitävät hauskaa. ​ Mutta minkä takia meidän suomalaisten piti odottaa yli puoli vuotta nähdäksemme Nirvanan täällä päin? Yhtyehän perutti Suomenkeikkansa kahdesti, joulukuussa ja helmikuussa.

- Joulukuussa olimme kaikki heikossa kunnossa, olimme kiertäneet kolme kuukautta putkeen keskellä kylmää talvea. Jouduimme heräämään usein kuuden aikaan aamulla lähteäksemme lentokentälle, ja minulla oli kuumetta. Sei ei ollut kivaa. Sen lisäksi meille oli buukattu pari tärkeää esiintymistä Jenkeissä, ja me ajattelimme, että taitaa olla parempi levätä ennen niitä. Helmikuussa halusimme tehdä kiertueen Australiassa. ​ Turussa yleisö meni aivan banaaneiksi Nirvanan ansiosta, mutta miten päin olisi yleisön suu mahtanut kääntyä, kun bändi olisi soittanut kotoista Smackiämme?! Smack tuntuu olevan varsin hyvin Yhdysvaltojen länsirannikon rokki-ihmisten muistissa, esimerkiksi Mark Arm Mudhoneystä ja nyt Chris Novoselic ovat paljastuneet koviksi Smac- faneiksi.

- En nähnyt heitä koskaan keikalla, mutta olen kyllä kuullut heidän levyjään. Me soitimme jopa heidän biisiään aiemmin, sitä mikä menee bye bye baby / bye bye birdie, Run Rabbit Runia. Emme osaa sitä nykyisellä kokoonpanolla, mutta meidän pitäisi varmaan harjoitella se... pitääpä mainita asiasta Kurtille. ​ Ensi kerralla kun tulette Suomeen?

- Joo ihmiset varmaan sekoaisivat täällä, kun kuulisivat sen... bye bye baby / bye bye birdie!​

© Jarkko Jokelainen, 1992