LIVE NIRVANA INTERVIEW ARCHIVE August 25, 1991 - Hasselt, BE

Interviewer(s)
Gert Van Nieuwenhove
Interviewee(s)
Kurt Cobain
Krist Novoselic
Dave Grohl
Publisher Title Transcript
Radio Scorpio TBC TBC
RifRaf Nirvana: Te vroeg opgestaan Yes (Nederlands)

TBC

© Gert Van Nieuwenhove, 1991

Natuurlijk was Pukkelpop fantastisch: er mag dan een flut-p.a.'tje op de weide van het vliegveld in Kiewit, Hasselt, Limburg, België gestaan hebben, u was er ook en u genoot van pakweg Gerard Whelan van An Emotional Fish die de fotografen in de frontstage vol water gooide. Als u driftig en lang genoeg was en tot op de eerste rijen raakte, zag u bovendien dat J.Mascis van Dinosaur Jr. een T-shirt droeg met daarop de symbolen die op de autostrade een benzinestation annex eetgelegenheid aanduiden. En ging het allerbelangrijkste gebeuren van de dag niet aan u voorbij: de onderbroek van Kim Gordon van Sonic Youth was zichtbaar en pastelroze. Blinkend pastelroze. En dat in kombinatie met dat blauw-wit gestreepte korte kleedje. Ook opgemerkt op 25/8: de pukkelweide lag nogal ver van de bewoonde wereld en u moest lang wandelen en lang wachten aan de ingang. Tijdens het koncert van Nirvana nog wel. Pech gehad. Het gezegde "the early bird catches the big fat worms" indachtig stond uw dienaar voor de verandering eens vroeg op en was RifRaf erbij toen Kurdt Cobain, bassist Chris Novoselic en drummer Dave Grohl om 11 uur 's ochtends mochten aftrappen. Het trio uit Seattle, Washington begon zacht met iets dat ik niet kende, maar al gauw volgden hun meer melodieuze nummers About a girl') en ook de stormrammers 'Negative creep' en 'Floyd the barber'. Zeker niet slecht, maar verdomd vroeg al volledig loos gaan is niet echt onze stijl. Maar blijkbaar wel die van Nirvana, want de zanger vond het een leuk idee de bassist te bespringen en al voor enige opwinding te zorgen. Moet men daartoe 's morgens bekers cafeïne nuttigen, meneer Nirvana?

Cobain: "Wij drinken alleen thee. Hé, dat was voor ons een hele inspanning om dat op dit vroege uur te presteren. Wist je dat we nog maar een kwartier uit de veren waren. Ons bed stond, zoals je kon zien, gewoon achter het podium opgesteld. Voor mij is het trouwens al 7 jaar geleden, denk ik, dat ik nog eens zo vroeg op was."
RifRaf: Wat mij opviel, was dat jullie beter klonken dan op de live-opnamen die op de maxi Sliver' staan.
Novoselic: "That was a lousy show. Echt verschrikkelijk vinden we die opnamen. De platenfirma wilde per se live-opnamen op die maxi, en we hadden niks beters voorhanden."
RifRaf: Ook stom. Ik las dat jullie wat hebben met sixtiesmuziek. Chocolate Watch Band en zo.
Novoselic: (van Joegoslavische afkomst): "We haten de Chocolate Watch Band. Ofwel heb je niet goed gelezen, ofwel stond het helemaal fout in die krant of in wat dan ook. (wordt kwaad) Wij houden van allerlei muziek, en we willen de sixties niet echt kopiëren."
De diskussie gaat nog een eind tergend traag verder binnen de groep die uiteindelijk meer geïnteresseerd lijkt in de overheerlijke fruitmand vol aardbeien en nectarines voor hen dan in dit interview. Of Nirvana nu al dan niet sixtiesepigonen zijn, lijkt ons niet meteen een boeiend onderwerp Dan maar wat anders gevraagd Over de staat Washington bijvoorbeeld.
Cobain: "Het moet zowat de minst vervuilde staat van Amerika zijn. Da's waarom we er blijven wonen. Voor de schone lucht."
RifRaf: Twin Peaks werd er opgenomen, niet?
Cobain: "Ja, dat klopt."
RifRaf: Zijn er gelijkenissen tussen de tv-versie en de realiteit?
Cobain: "Ja, de natuur. Een groot deel van de staat Washington ziet eruit zoals in Twin Peaks."
RifRaf: Have some coffee.

© Gert Van Nieuwenhove, 1991